Koca Engerek
KOCA ENGEREK
Boyu genellikle 1 metrenin üzerinde olup 1,8 metreye kadar erişebilen Koca Engerek, bu özelliğiyle Türkiye ve Kıbrıs’ın en büyük ve iri engerek türüdür ve vaka üretmesi nedeniyle sağlık açısından da önemlidir.
Başın üst tarafında sadece karinalı küçük pullar bulunur, supraocular plak küçük parçalara ayrılmış durumdadır, büyük bir plak yoktur.
Sırt tarafı kahverengidir ve üzerinde, bazen belirsiz, iri koyu lekeler vardır. Karın tarafı pembemsi-beyazdır ve üzerinde dağınık siyah noktalar/lekeler bulunur. Kuyruk oldukça kısa olup, uca doğru aniden sivrileşir.
Yapılan çalışmalar ışığında, Macrovipera lebetina (Linnaeus, 1758), Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde M. l. obtusa (Dwigubsky, 1832) ve Kıbrıs’ta M. l. lebetina (Linnaeus, 1758) alt türleri ile dağılış göstermektedir. M. lebetina alt türü Kıbrıs’a endemik gibi görünmektedir ve nominat alt türdür. Doğuda, güneydoğuda ve Anamur civarında farklı popülasyonlar keşfedilmiştir. Bazı yazarlar Güneydoğu Anadolu bölgesi populasyonları için M. l. euphratica sinonim alt türünü yeniden önermekte ve Kuzeydoğu Anadolu populasyonlarını ise M. l. obtusa olarak ele almaktadır.
Hareketleri çok yavaştır ve rahatsız edilmedikçe saldırgan değildir. Zehri insan için öldürücü olabilir. Diğer Viperid’ler gibi yavrularını canlı halde doğurur (ovovivipari). Bazı bölgelerde (örneğin Kıbrıs’ta) ovipar olduğu bilinir.
Macrovipera lebetina (Koca Engerek) ilk olarak 1758’de Linnaeus tarafından lokalitesi bilinmeyen bir örnekten tanımlanmıştır. Tip lokalitesi daha sonra Mertens ve Müller (1928) tarafından Kıbrıs olarak belirlenmiştir.
Kaynak: https://www.turkherptil.org/IcerikDetay.asp?IcerikKatId=43&TurId=599