Kafkas Engereği
Güzel desenli ve kalın yapılı bir engerek türüdür. Baş üçgen şekilde, boyun belirgindir. Başın üst tarafı karinasız pul ve plaklarla örtülüdür. Rostral yukarıdan bakıldığında görülmez. Rostral ile temasta 1 veya 2 apikal bulunur. 2 uzun supraocular plaklar yanında, frontal ve bir çift parietal plak ayırt edilecek derecede büyüktür. Supraocular plaklar genellikle frontallerden 1-4 küçük pul ile ayrılır. 8-10 supralabial, 8-12 sublabial plak bulunur. 3. ve 4. supralabial boyut olarak en büyükleridir ve 4. ve 5. (nadiren 3. ve 4.) supralabial plaklar tek sıra halinde küçük pullarla gözden ayrılmıştır. Dorsal pullar karinalı olup vücudun ortasında çoğunlukla 20-21 sıra oluşturur (18-21 arasında değişebilir). 124-143 arasında ventral plak bulunur. Kuyruk kısmında erkeklerde 31-40, dişilerde 22-32 subcaudal çifti bulunur.
Baş rengi, sarımsı yeşilimsi olan üst labailler haricinde siyahtır. Sırt tarafın zemin rengi, sarımsı griden tuğla kırmızısına kadar değişir. Başın üzerinden başlayıp kuyruk ucuna kadar giden geniş siyah dalgalı bir bant bulunur. Aynı şekilde baş kısmından başlayarak vücudun yan tarafında da siyah bant vardır. Bakıldığında aslında siyah zemin rengi üzerine ince iki turuncu çizgi şeklinde bir desen algılansa da, engereklerde sırt şeridi durumu söz konusu olduğundan zemin rengi siyah değil turuncumsu olarak ele alınmalıdır.Dorsal bant zikzak bir şekil de oluşturabilir. Ventrali siyah, üzerinde sarımsı beyaz lekeler bulunur. Bazen tamamen siyah olan (melanistik) bireylere de rastlanır. Özellikle Rusya tarafındaki popülasyonlarda melanizm yaygındır.
Erkekler dişilerden daha ince yapılıdır. Bu tür sık ormanlık bölgelerde yaşar. Türkiye’de Doğu Karadeniz’de çay ve fındık bahçelerinde görülebilir ve yine sık ormanlık yamaçlarda bulunur.
Güzel deseni nedeniyle özellikle ev hayvanı (pet) olarak toplanıp satılmak üzere doğadan izinsiz olarak toplanıp yurt dışına kaçırılan engerek türlerimizdendir. Şu anda Türkiye’de yasalarla koruma altındadır.
Çiftleşme dönemi Mart sonlarından başlayıp Nisan ayı boyunca devam eder ve doğum Ağustos sonlarına doğru gerçekleşir. Tek seferde 3-5 yavru doğururlar.
Koruma statüsü: Nesli tehlike altında
Popülasyon eğilimi: Azalmakta
Kaynak:https://www.turkherptil.org/IcerikDetay.asp?IcerikKatId=43&TurId=610